In de zoeker

Read this page in English here.

Portret en zelfportret
Gustave is zijn eigen model bij het verkennen van belichtingssituaties. Hij geeft de choreografie die in zijn hoofd zit gestalte met hulp van statief en zelfontspanner of een huisgenoot die hij op het kritieke moment de knop laat indrukken. Soms kan verveling of eenzaamheid aanleiding zijn voor een serie, zoals de luciferdoosjes waarmee hij zijn lief verraste toen zij langdurig van huis was.

2017-5356 luciferdoosjes_nj_82_GP

Op de portretten van huisgenoten, vrienden en bekenden zijn voor de fotograaf lichtval en beeldopbouw even belangrijk als de afgebeelde persoon. Lichtval, attributen en andere details zijn gezien en meegewogen. Zoals bij Frits.

Straatfotografie
Het fameuze ‘moment décisif’ van Henri Cartier-Bresson mag van Gustave ook in scène worden gezet. Hij voelt zich thuis bij de lossere foto-esthetica van William Klein, die gerust mensen vraagt te poseren om een gemist moment te herhalen. De beelduitsnede van het negatief is niet heilig, al hoeft er bij Gustave’s negatieven meestal niets af of bij. Zoals op deze zaterdagmiddag in Céret.

Gustave fotografeert straatbeelden in zijn eigen woonplaats en elders, en neemt zijn camera mee als hij bij evenementen gaat kijken: de carnavalsoptocht in het Kielegat, de oktoberkermis. Ook minder fotogenieke kantjes van de stad hebben zijn interesse. In later jaren komt zijn straatervaring van pas bij de fotowedstrijden van het MOTI (hier).

Landschappen
Er moeten mensen op, vindt Gustave. ‘Kalenderfotografie’ waarop de mens nadrukkelijk afwezig is, doet hem niets. Wel heeft hij waardering voor de landschappen van Fay Godwin, waarop altijd wel een spoortje van menselijke aanwezigheid te vinden is.

Zelf heeft hij een zwak voor wolkenluchten en voor de industriële landschappen waar hij later als koerier vaak rondrijdt. Deze thema’s blijven ook in het digitale tijdperk zijn belangstellling houden. Ook maakt hij ‘portretten’ van planten en bloemen, waarbij ook de suggestie van beweging een rol speelt.

In opdracht
Groeps- en trommelfoto’s van de slagwerkers van Motel Bokassa. De lichtshow met rasterdia’s bij optredens van de band.
De presentatie van de modecollectie van ’t Klerewijf (Gerrie Moll).

Via de landelijke artotheken vinden foto’s van Gustave de weg naar het publiek, bijvoorbeeld deze. Ook Museum Boymans van Beuningen koopt een foto aan, welke is niet bekend. In het jaarverslag 1983 van de gemeentepolitie Breda wordt zijn foto van een opstootje tijdens het Jazzfestival geplaatst.

Lees hier over de uitrusting van de fotograaf.