Het analoge verhaal

Deze pagina gaat over camera’s en films. Lees hier wat Gustave ermee fotografeert.

Spiegelreflex
Gustave maakt zijn eerste foto’s met een Petri TTL 55mm. Hij is dan kunststudent, fotografie is onderdeel van het curriculum op de academie. Nog tijdens zijn studie komt daar de Pentax KX 24mm bij.

Het zijn allebei spiegelreflexen, geschikt voor kleinbeeldopnamen. Gustave fotografeert aanvankelijk op zwart-wit negatieffilm: Plus X Pan (Kodak 5062), Tri X (Kodak 5063), Agfa 100, met korte uitstapjes naar Ilford HP4 en HP5. Meest gebruikte film is de ‘grijze’ Agfapan APX400.

Een afwijking in de belichtingsmeter van de Pentax wordt gecompenseerd door de ‘zilvoldschaal’, uitgedokterd door huisgenoot/fotografiestudent Rien Zilvold.

Gustave test geforceerde ISO-waarden en ontwikkeltijden. Het streven is het onberispelijke negatief. Dat moet de tijd die de fotograaf aan zijn donkere kamer bindt, minimaliseren.

Ontwikkelde films worden ter beoordeling in stroken van zes op contactvellen afgedrukt. Grotere afdrukken worden gemaakt op barietpapier als het echt goed moet, op A6 PE-papier voor huis-, tuin- en keukentoepassingen.

Gustave heeft zijn kleinbeeldarchief niet gedateerd. Bij opnamen met een onzekere datering staat daarom op deze website het [jaartal] tussen haken.

Dia’s
Van begin af aan fotografeert hij ook in kleur. Dat doet hij op dia- of omkeerfilm, vanwege de legendarische Kodachrome-kleuren (zoals hier), maar hij beperkt zich niet tot een bepaald merk film. Dokawerk komt er niet aan te pas. Diafilm wordt machinaal ontwikkeld, thuis worden de beelden losgeknipt, tussen anti-newtonglaasjes ingeraamd en op een witte muur of scherm geprojecteerd. Ook de diapositieve zwart-witfilm heeft zijn interesse.

Voor deze website is het diawerk digitaal gemaakt en licht geretoucheerd (stofvrij gemaakt) in Photoshop. Lichtvlekken en andere technische onvolkomenheden zijn ongemoeid gelaten. De dia’s zijn ingeraamd gescand, daardoor is er soms een newtonring te zien. Gustave noemde dat ‘het oog van God’. Daar kan geen anti-newtonglas tegenop.

Pinholes
Naast de spiegelreflex gebruikt Gustave de Tahbes Synchrona, een Nederlandse 6×6 camera uit begin jaren vijftig, en de ‘Banner’, een plastic speelgoedcamera die vanwege alle met zwarte tape af te plakken lichtlekken in feite een pinhole is, voor 4×4 rolfilm. Als gimmick is er de 4-lenscamera voor kleinbeeldfilm. Ook die moet flink afgeplakt worden.

Polaroid
Een Polaroid SX70 en een Polaroid 600 worden vooral gebruikt in de vriendenkring.

Advanced Photo System
Uiteindelijk stapt hij volledig over op kleur. De spiegelreflex maakt plaats voor de Vectis25, een APS-camera van Minolta, waar een kleine zoomlens op zit. Vooral de panorama-optie interesseert hem. Van de APS-beelden die op deze website worden geplaatst, zijn niet de negatieven maar de afdrukken gescand.