Ik ♥ Breda

Het MOTI (Museum of the image) organiseert in de winter van 2011/2012 de eerste I Love Breda fotowedstrijd, met als thema ‘Wat betekent Breda voor jou?’ Gustave’s inzending, Nieuwjaarsduik Wilhelminapark, staat op 24 november als blikvanger in BN/De Stem.

2011-6427_duik_wvijver_PHOTO-GUSTAVE_PETIT

Gustave vertelt:

Breda heeft veel evenementen, ik ga altijd wel even kijken bij bijvoorbeeld de Singelloop of de Nieuwjaarsduik. Ik fotografeer graag en vind vooral straatfotografie interessant: spontane beelden, altijd met mensen, als er maar iets gebeurt.
Op 1 januari 2011 ging ik met mijn camera naar de grote vijver. Ik moet er niet aan denken om zelf in dat koude water te springen, maar ik vind het erg leuk dat er mensen zijn die dat wel doen.
Toen ik bij de vijver kwam, was er nog niemand. Ik besloot een rondje om de vijver te lopen en zag vanaf de overkant ineens mensen het water ingaan. Ik ben vlug teruggelopen en was nog net op tijd voor een paar foto’s, want de meesten kwamen er al snel weer uit.

In 2013/2014 laat het MOTI het publiek een ‘icoon van Breda’ kiezen uit de inzendingen. Gustave doet mee met een foto van de Reigerstraat op Harleydag.

2010-4212_harleydag_reigerstraat_PHOTO_GUSTAVE_PETIT

In de begeleidende tekst roept hij ‘de hele binnenstad’ uit tot icoon van Breda:

Een mooie mix van oud en nieuw, en een hoop mensen kunnen er een gezellige en interessante dag beleven, zoals hier op de laatste Harleydag in 2010. Dat was een mooie dag om door de stad te dwalen. Eeuwig zonde dat de Harleydag uit angst niet meer georganiseerd mag worden. En angst is een slechte raadgever, zoals die dag bewezen heeft!

De foto valt in de smaak bij de vakjury. Een citaat uit het juryrapport:
‘Een aantal inzendingen blinkt uit door de fotografische kwaliteit. Zo ook de inzending van Gustave Petit. Een schitterend portret van de Bredase binnenstad met een stoere biker in het middelpunt. Gaat het om de Harley, de berijder of onze schitterende binnenstad? Of gaat het gaat over niets van dit alles? De fotograaf beschrijft het fenomeen dat Breda ook vaak parels verloren laat gaan. Eeuwig zonde dat de Harleydag niet meer georganiseerd wordt. Is angst hiervoor de raadgever geweest? Want een iconisch evenement als de Harleydag is er sinds 2010 niet meer. Een eervolle vermelding voor de registratie van vervlogen tijden. Een vermelding die wordt toegekend vanwege de compositie en de allesomvattende beeldkwaliteit.’

De winter erna is het thema ‘Kijk mijn wijk’. Gustave stuurt een foto in uit 2011 die veel ‘hartjes’ scoort bij het publiek.

MOTI I hartje Breda 2014 motivate pubkiekswaardering

Tijdens de Cultuurnacht 2015 kiest ook de vakjury uit de ruim 300 inzendingen unaniem voor Gustave’s inzending, en daarmee is de Zandbergdwarsstraat in Zandberg-West het nieuwe icoon van Breda.

2011-6977_zandbergdwarsstraat_photo_gustave_petit